πρώην αδιάβαστα βιβλία

Βερέμης (2019)

Βερέμης, Θάνος. 2019. 1940-1941: Ο πόλεμος των Ελλήνων. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Βερέμης, Θάνος. 2021. 1453-1821: Από την Τουρκοκρατία στην Παλιγγενεσία. Αθήνα: Παπαδόπουλος.

Μια μάλλον πρόχειρη έκθεση των γεγονότων του πολέμου (τι άλλο από προχειρότητα δείχνει η ένθεση στο κείμενο ασχολίαστων πρωτογενών πηγών;). Κρατώ την ενδιαφέρουσα, αλλά υποθέτω πλημελώς μελετημένη στασιμότητα στο μέτωπο της Αλβανίας στις αρχές του 1941 εμπρός στον φόβο μιας γερμανικής επίθεσης. Στ’αλήθεια, οι τραγουδισμένες επιτυχίες είχαν ολοκληρωθεί τους πρώτους 2-3 μήνες ως τον Ιανουάριο. Ως την εαρινή επίθεση των Ιταλών και την κατάρρευση του μετώπου λόγω της γερμανικής εισβολής πέρασε άλλος τόσος χρόνος.

Ποιος ιστορικός να έχει ασχοληθεί καλύτερα; Και ποιος (υπάρχει κανένας;) μπορεί να είναι κάπως ειδικός για αυτή την περίοδο της ελληνικής ιστορίας; Ερωτήματα που το βιβλίο έχασε την ευκαιρία να απαντήσει.


Βερέμης (2021)

Βερέμης, Θάνος. 2019. 1940-1941: Ο πόλεμος των Ελλήνων. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Βερέμης, Θάνος. 2021. 1453-1821: Από την Τουρκοκρατία στην Παλιγγενεσία. Αθήνα: Παπαδόπουλος.

Μια μάλλον βιαστική έκθεση του γενικότερου περιβάλλοντος πριν από την Επανάσταση του 1821 και κάποιων πολύ βασικών γεγονότων του Αγώνα, εξίσου πρόχειρη με αυτή για τον πόλεμο του 1940.

Δεν ξέρω σε ποια χρονικά πλαίσια υλοποιήθηκε το βιβλίο (εγώ θα έδινα με πολλή χαλαρότητα ένα εξάμηνο από το «δίνουμε τα χέρια» ως το «θα το βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία» (που η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι τρομερά ενημερωμένα γιατί ο Βερέμης είναι default ιστορικός (αλλά και ο εκδοτικός οίκος, όπως το αντιλαμβάνομαι, έχει βλέψεις να περάσει στην α΄ εθνική του non-fiction (αν και μάλλον απέχει)))), αλλά γενικά και σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί τον τίτλο «Εισαγωγή σε…» ένα γεγονός τόσο μεγάλης σημασίας για την ελληνική ιστορία.