πρώην αδιάβαστα βιβλία

Ιωαννίδης (2017)

Ιωαννίδης, Πέτρος. 2017. 2009, Οι τελευταίες εκλογές της Μεταπολίτευσης: Πώς τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Αθήνα: Athens Voice.

Όχι ιδιαίτερα πιστό προς τον τίτλο του (άρα μάλλον πιστό προς έναν άλλο τίτλο που ίσως είχε κατά νου ο συγγραφέας;), το βιβλίο μας εξιστορεί την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία έπειτα από πέντε χρόνια αντιπολίτευσης και εσωτερικών παλινωδιών. Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην περιγραφή των αιτιών που οδήγησαν στα διαφορετικά δημοσκοπικά αποτελέσματα όλη αυτή την πενταετία. Ελάχιστη προσοχή δίνεται στο οργανωτικό περιβάλλον του κόμματος, στη δράση του ηγετικού πυρήνα περί τον Γιώργο Παπανδρέου (αν και κατανοώ το ότι ο συγγραφέας ως μέλος του πυρήνα δεν θέλει να πει πολλά) ή και τις πρωτοβουλίες του Παπανδρέου (όπως η πρωτοποριακή για Ελλάδα τάση για ψηφιοποίηση).

Εντέλει δεν μπορεί να σχηματίσει κανένας κάποια άποψη γιατί και κυρίως πώς το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τόσο εύκολα τις εκλογές του 2009. Κάπου λέει ότι η συζήτηση του 2004 ήταν γιατί «έχασε το ΠΑΣΟΚ;» και όχι «γιατί κέρδισε η ΝΔ»· αυτό το βιβλίο θα έπρεπε να απαντά γιατί κέρδισε το ΠΑΣΟΚ και όχι γιατί έχασε η ΝΔ, αλλά κάνει το αντίστροφο.

Οπότε έχουμε ένα βιβλίο χρήσιμο για τους ΠΑΣΟΚολόγους ή/και ΠΑΣΟΚολάγνους και μόνο. Ίσως όχι τόσο και για αυτούς γιατί καταφέρνει να κάνει λάθος την ημερομηνία του πολυσυζητημένου «λεφτά υπάρχουν» που το μεταφέρει στο 2008 από το 2009, όταν και ειπώθηκε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου!