πρώην αδιάβαστα βιβλία

Βαταβάλη και Χατζηκωνσταντίνου (2018)

Βαταβάλη, Φερενίκη, και Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου. 2018. Γεωγραφίες της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα της κρίσης: Τρία κείμενα και έξι ιστορίες πολυκατοικιών. Αθήνα: Angelus Novus.

Η κρίση μάς ανάγκασε -ή μάλλον ακόμη το κάνει γιατί δεν έχει τελειώσει- να αναθεωρήσουμε πολλά. Μπορούμε ίσως να τη σκεφτούμε σαν ένα ψηφιδωτό από πολλούς μικρότερους συμβιβασμούς και επαναπροσδιορισμούς στη καθημερινότητά μας. Ενας από αυτούς η μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου, η οποία έγινε αφορμή για μπόλικο λαϊκισμό, καταγγελίες και μάλλον πρόχειρη δημοσιογραφική έρευνα. Τί γίνεται όμως με την επιστημονική έρευνα;

Το βιβλίο προσφέρει μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα, επικεντρωμένη κυρίως στην Αθήνα. Συνοδεύεται από εμπειρική έρευνα, συνδέεται με τα διεθνή (που πάντα υπάρχουν), καταλήγει σε συμπεράσματα και είναι, κατά το δυνατόν, απαλλαγμένο από μικροπολιτική οπτική. Ενδιαφέρον είναι ότι το βιβλίο περιλαμβάνει μια σειρά καλοφτιαγμένων γραφημάτων με καλές χρωματικές κλίμακες και στοιχεία για τον δήμο Αθηναίων ανά ταχυδρομικό κωδικό. Αυτό από μόνο του είναι σχετικά σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα: έχουμε δει τριδιάστατες default πίτες από το Excel να φάνε και οι κότες! Βέβαια, τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα στην Ελλάδα για τέτοιους είδους μελέτες είναι φτωχά ή μη διαθέσιμα ή και ανύπαρκτα και ίσως και οι ερευνητές δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να τα αναζητήσουν.