φανταστικά μμε

Τμήμα Ηθών

Αρκετές διαφορετικές περιπτώσεις στην σειρά του Ant1 με αφορμή παλιά και νέα εγκλήματα, μια σειρά που τόσα χρόνια μετά μοιάζει πολύ περισσότερο πρόχειρη και δημιούργημα της εποχής της, παρά κάτι καινοτόμο.

Από τον πρώτο κύκλο έχουμε καταρχάς, έναν πρωτοσέλιδο στυγερό φόνο με μια ζωηρών χρωμάτων φωτογραφία ευωχίας και τον ύποπτο αντάμα με το θύμα («Νυκτερινός επισκέπτης», επ. S01E7). Η εφημερίδα είναι το Βήμα.

Ο Γιώργος Μούτσιος, ίσως και από τυποποίηση, είναι ο ήρωας/αντιήρωας που θα περίμενες να εμφανίζεται σε εφημερίδες για λάθος λόγους, λάθος σε σχέση με την πλοκή τουλάχιστον. Εδώ στο επεισόδιο 25 για τα «ιδιαίτερα γούστα του κου διευθυντή».

Δύο επεισόδια αργότερα, στο S01E27 («Πλαστά δολάρια»), κάποιος δολοφονεί έναν άνθρωπο του υποκόσμου (Γιάννης Ευδαίμων). Η δολοφονία γίνεται πρωτοσέλιδο, αλλά και ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες, με έναν ενδιαφέροντα σχεδιασμό που τραβά την προσοχή, αν και δεν είμαι σίγουρος πόσο θα βλέπαμε σε πραγματική εφημερίδα.

Στο επόμενο επεισόδιο (επ. S01E28, Μια ξεχασμένη γυναίκα), η επιστροφή μιας γυναίκας και η χρηστική είδηση των διακοπών του ρεύματος συνυπάρχουν στο ίδιο φύλλο.

Παλιές εφημερίδες και κιτρινισμένα φύλλα στο επεισόδιο S01E29 («Μισή καρδιά»), σε ένα Έθνος και σε μια Ακρόπολι, περίπου από τη δεκαετία του ‘60. Η μοντέρνα γραμματοσειρά προδίδει την κατασκευή.

Στον δεύτερο κύκλο, στο επεισόδιο S02E11 («Το τίμημα της δόξας»), ένα επικολλημένο φύλλο πάνω στα Νέα μάς πληροφορεί για τον θάνατο γνωστής Αθηναίας (κολ γκερλ υπονοεί), η φωτογραφία της οποίας είναι σχεδόν ταυτότητας. Έχω γυρίσει την εικόνα για να φαίνεται καλύτερα.

Και πάλι πάνω σε σελίδα που θα μπορούσε να είναι από τα Νέα, ένα μάλλον κακότεχνο φύλλο με την είδηση ενός εγκλήματος στο Βόλο (S02E26, «Ένα δώρο από τον Θεό») και πολλές λεπτομέρειες για αυτό. Τα λέει όλα τίτλος και υπότιτλος, τόσο που το άρθρο μάλλον θα τα επαναλάμβανε.

Αρκετά παλιά ρεπορτάζ σε επόμενο επεισόδιο (S02E32, «Διάταγμα χάριτος»), παλιά αλλά κακοφτιαγμένα. Είναι ένας τίτλος για ένα παλιό έγκλημα επικολλημένος πρόχειρα πάνω σε σημερινές εφημερίδες (στα Νέα)· η φωτογραφία μπορεί να είναι η φανταρίστικη του ίδιου του Μηνά Χατζησάββα, ο οποίος παίζει τον αποφυλακισμένο που ψάχνει το δίκιο του για ένα εγκλημα. Στην τρίτη εικόνα βλέπουμε μάλιστα λίγο πιο καθαρά ότι το «ρεπορτάζ» στην πραγματικότητα αφορά τον Σωτήρη Κούβελα, υπουργό Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη!

Στον τρίτο κύκλο, η Ελένη Ράντου πείθει (εμένα τουλάχιστον) στον δραματικό ρόλο της γυναίκας που θέλει παιδί (S03E18, «Στον Παράδεισο χωρίς επιστροφή») και ο Θέμης Μάνεσης στον επίσης δραματικό ρόλο του τύπου που εκμεταλλεύεται ανήλικα Αλβανάκια (η σειρά είναι του 1994, να μην το ξεχνάμε). Δεν πείθομαι, όμως, ότι ο Τύπος της εποχής θα έβαζε ένα τέτοιο θέμα με τέτοιο τίτλο στο πρωτοσέλιδο, αλλά -και πάλι- είμαστε σε ελληνική μυθοπλασία.

Οι τηλεφωνικές γραμμές σεξ της εποχής απασχολούν και το Τμήμα (S03E23, «Καυτή γραμμή». Τουλάχιστον δύο διαφορετικές εφημερίδες μοιάζουν να έχουν πρωτοσέλιδο τον φόνο μιας 30χρονης. Μία από το περίπτερο -η ίδια Απογευματινή με επικολλημένο τίτλο που διαβάζει και ο Νίκος Χύτας- συνοδεύει το πρωτοσέλιδο με φωτογραφία «καυτής» πόζας. Η άλλη χρησιμοποιεί για τους τίτλους της μια από τις πιο άσχημες γραμματοσειρές που έχουν φτιαχτεί, έχει όμως διαφορετική φωτογραφία· άρα μοίρασαν την αποκλειστικότητα. Υπάρχει και μια ψεύτικη διαφήμιση, επιμελώς ατημέλητα σκισμένη από την εφημερίδα.

Το επεισόδιο «Αποκλειστικό» (S03E29) είναι μια ενδιαφέρουσα σάτιρα της υπερβολής εκείνης της περιόδου της ιδιωτικής τηλεόρασης, με έμφαση στην κατασκευή του δολοφόνου από τα ΜΜΕ και πώς αυτά μπλέκουν στα πόδια της αστυνομίας.

Ένας σίριαλ κίλερ είναι πρωτοσέλιδο σε ταμπλόιντ, αν και το όλο θέμα των φόνων είναι πλέον περισσότερο τηλεοπτικό παρά των εφημερίδων. Πάνω σε μια εφημερίδα της εποχής, με τυπικό αντιπολιτευόμενο στυλ προβάλλεται η είδηση της δολοφονίας με χώρο που σχεδόν συγκρίνεται με την πολιτική επικαιρότητα (Μακεδονικό, Σαμαράς, κλπ). Θα μπορούσε πάντως να είναι και πραγματικό πρωτοσέλιδο αν δεν προδιδόταν από τη διαφορετική γραμματοσειρά.