φανταστικά μμε

Ο εραστής

Αυτά τα δείγματα από μια βιντεοταινία με τον Στάθη Ψάλτη, μια από τις χρονικά τελευταίες του είδους, έχουν ενδιαφέρον, για τη χρήση μιας ψεύτικης εφημερίδας στο κατεξοχήν πρόχειρο έργο, την βιντεοκασέτα.

Καταρχάς, δύο συγχωριανοί του ήρωα της ταινίας Στάθη Μπιρμπιτσόλη διαβάζουν σε ένα μεγάλου μεγέθους φύλλο για τον Στάθη που από τρελός του χωριού έγινε αστέρας της νύχτας. Εντυπωσιακή η επιλογή του μεγάλου, οκτάστηλου φύλλου (είναι η Αυριανή;) και των τεράστιων γραμμάτων, για να φαίνονται καλά στον φακό. Η φωτογραφία του Στάθη είναι απλώς κολλημένη στο χαρτί, ένα είδος prop τριών διαστάσεων που θα δούμε και αλλού.

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Η Νότα Αυγέρη (Χριστίνα Παππά), η οποία ήταν αστέρι της νύχτας πριν την εκτοπίσει ο Μπιρμπιτσόλης και πριν τη στείλει στα αζήτητα ο ύποπτος τύπος που την μανατζάρει, έχει μπλεξίματα με την αστυνομία, από τα οποία αργότερα καθαρίζει. Ξανά η ίδια λογική: τεράστιος τίτλος, επικολλημένος σε εφημερίδα (σε δύο διαφορετικά φύλλα!). Η εφημερίδα είναι Έθνος της εποχής, που όσο και αν φλέρταρε με την κιτρινίλα, δεν θα έβαζε ποτέ πρωτοσέλιδα την αθώωση μιας τραγουδίστριας…

…αλλά ούτε θα έβαζε πρώτη είδηση οποιοδήποτε ταμπλόιντ της εποχής το ταξίδι μιας τραγουδιάρας στο εξωτερικό «για καλλιτεχνική ενημέρωση», όπως βλέπουμε σε προγενέστερο σημείο από την περιπέτεια της Νότας.