Debugging is twice as hard as writing

Αυτό εδώ το σκρίνσοτ είναι από το feed του ΑΠΕ στο Twitter και έχει ένα ευδιάκριτο λάθος, εκεί που γράφει {{ngMeta.title}} και {{ngMeta.description}}.

Tweet από το ΑΠΕ

Κάποιος προγραμματιστής ξέχασε να κάνει μια μικρούλα αλλαγή στον κώδικα και έτσι, αντί για την τιμή της μεταβλητής του AngularJS, εμφανίζεται η ίδια η μεταβλητή. Το σφάλμα είναι αντίστοιχο με το να γράψουμε τις λέξεις «τίτλος ταινίας» αντί για τον πραγματικό τίτλο. Τυπικό λαθάκι απροσεξίας που διορθώνεται σε ένα δευτερόλεπτο, αλλά στο ΑΠΕ επιζεί μήνες τώρα, αν όχι από το καλοκαίρι του 2017, όταν ανανέωσαν την ιστοσελίδα τους. Το ευκλεές πρακτορείο ειδήσεων έχει βγάλει χιλιάδες tweet από την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε το λάθος, αλλά κανένας (αλήθεια;!) δεν το είδε και δεν το πρόσεξε.

Αυτού του είδους η απροσεξία μάς δείχνει τι είδους δουλειά γίνεται συνήθως για την τεχνική υποστήριξη της δημοσιογραφικής εργασίας των ιντερνετικών μέσων. Δημοσιογράφοι και σχεδιαστές έναντι προγραμματιστών (εσωτερικών και εξωτερικών), όλοι κατά των μαρκετιστών και όλοι ανάμεσά τους, στο βαθμό που συνυπάρχουν σε ένα μέσο ενημέρωσης και αρθρώνουν λόγο, όλοι έχουν ιδέες που -αλίμονο- είναι πάντα δωρεάν· έχουν και άποψη που εκφράζουν αν τους παίρνει στο εσωτερικό power game· μπορεί να έχουν και τον τελικό λόγο πάνω σε αυτόν που θα τα υλοποιήσει· και γενικά πειθώ διαφόρων ειδών και εντάσεων σε υπεραφθονία.

Αλλά αν τα ρίξουμε όλα αυτά στο μίξερ του ελληνικού ιντερνετικού μέσου ενημέρωσης και βάλουμε και την παράμετρο του χρόνου -που δεν έχουμε καθόλου και όλο και καιγόμαστε- τέτοιου είδους λάθη δεν είναι περίεργο που διαιωνίζονται και δεν τα προσέχει κανένας· άλλωστε και οι δημοσιογράφοι επίσης απαξιούν να τα αναφέρουν κάπου. Για τα δεδομένα του ίντερνετ, ακόμη και μια εβδομάδα να μείνουν είναι υπερβολικά πολύς χρόνος· μένουν όμως γιατί δεν επιστρέφει σε αυτά που έφτιαξαν όσοι ευθύνονται για αυτά.

Ψυχοθλιπτικό συμπέρασμα: Η τεχνική ή/και προγραμματιστική υποστήριξη του έργου των ιντερνετικών δημοσιογράφων είναι πολύ συχνά πολύ κακή, κυρίως γιατί λαλούν πολλοί κοκόροι ή γιατί θεωρείται πάρεργο.