Επιστροφή στους ανώνυμους πληκτρολόγους

Έξι μήνες έπειτα από τον αρχικό κατάλογο με τους ανώνυμους πληκτρολόγους των ελληνικών σάιτ, ας δούμε ξανά πώς έχουν τα πράγματα. Με δυο λέξεις, δεν υπάρχει καμία σοβαρή αλλαγή.

Τα πιο γνωστά ή/και δημοφιλή ελληνικά ενημερωτικά ή/και newsinfotainment σάιτ (πολλά είναι στα 50 πρώτα του Alexa, με κάποιες εισόδους και αποχωρήσεις· κάποια είναι και στον ΕΝΕΔ), γενικά απαξιούν να αναφέρουν τους συντάκτες και τους αρχισυντάκτες τους. Φυσικά θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε πολλές αδιάφορες, τύπου ενημερωτικές, ιστοσελίδες ή περισσότερα επαρχιακά μέσα, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Είναι ενδημική η κατάσταση στο ελληνικό ενημερωτικό web.

Τι έχουμε λοιπόν τον Μάρτιο του 2019 (σε σχέση τη λίστα του Σεπτεμβρίου):

Χωρίς ταυτότητα: 902, Αθήνα 984, alfavita.gr, ANT1, Αυγή, Contra, Cretalive, diaforetiko.gr, Documento, enikos, ΕΡΤ, Gazzetta, In.gr, Insider, Καθημερινή, Left, Μακεδονία, Μακελειό, Ναυτεμπορική, Newpost, News.gr, News247, NewsBeast, NewsBomb, Newsit, OnΑlert, Pentapostagma, Πρώτο Θέμα, Seleo, Skai, Sport24, Τα Νέα, TLife, Το Βήμα, TVXS, TheTOC, Zougla.

Ελλιπής ταυτότητα: Αθηνόραμα, ΑΠΕ/ΜΠΕ, Ελεύθερος Τύπος, Liberal, Reader, Reporter, SDNA.

Πλήρης ταυτότητα: Altsantiri, Athens Voice, Banking news, Capital, CNN, Dikaiologitika, Economistas, Έθνος, Euro2day, Εφημερίδα των Συντακτών, Huff Post, iefimerida, Lifo, Mononews, Oneman, Pagenews, Popaganda, Protagon, Star, The Press Project, Το 10, Voria.

Νέες είσοδοι ή αλλαγές

  • Altsantiri: Η ταυτότητα πήρε προαγωγή και απέκτησε ρόλους, αλλά χωρίς τα βιογραφικά.
  • Dikaiologitika: Περιγραφή και δημοσιογραφική ομάδα με ρόλους και πλεόν πλήρη ονόματα
  • Economistas: Πλήρης ταυτότητα· νέα είσοδος
  • Έθνος: Πλήρης ταυτότητα με ρόλους· νέα είσοδος
  • Oneman: Ταυτότητα με ρόλους και πλήρη, χαριτωμένα (όπως συμβαίνει σε περισσότερο soft ιστοσελίδες) βιογραφικά. Δεν υπήρχε τον Σεπτέμβριο του 2018.
  • Pagenews: Mission statement και ταυτότητα με διακριτούς ρόλους
  • Star: Πλήρης ταυτότητα με ρόλους και ονόματα που προστέθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν δεν κάνω λάθος μετά από ανασχεδιασμό.

Εύφημος μνεία στην Εφημερίδα των Συντακτών που μετά τον ανασχεδιασμό διατήρησε την πληρέστατη ταυτότητα που είχε· αυτά είναι τα πρώτα που «ξεχνιούνται».

Δύσφημος μνεία (αν υπάρχει καν αυτή η λέξη· και αν όχι, γιατί όχι;) στο Newpost που είχε πλήρη ταυτότητα, αλλά κάπου στην πορεία, περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου, παρέπεσε. Φυσικά είχε προηγηθεί ανασχεδιασμός· αυτά είναι τα πρώτα που «ξεχνιούνται».

Τέλος, από την προηγούμενη καταγραφή το tilestwra.com μοιάζει να σταμάτησε να ενημερώνεται.

Και οι αριθμοί με τη μορφή πίνακα:

ΤαυτότηταΣεπ18Μαρ19
Απούσα3537
Ελλιπής87
Πλήρης1722
Σύνολο6066

Για συμπέρασμα απλώς επαναλαμβάνω το προηγούμενο:

Δεν χρειάζεται, φυσικά, κόπος για να γραφεί μια ταυτότητα ή ειδικός σχεδιασμός. Τα ελληνικά σάιτ μοιάζουν όμως γραμμένα από αόρατους θιάσους ή από ακαθόριστα άτομα σαν τις φωτογραφίες με τους κομάντο που έχουν αλλοιωμένο το πρόσωπο για να μην αναγνωρίζονται. Πίσω από την απουσία ταυτότητας πολλές φορές υπάρχουν ύποπτες ή ντροπιαστικές εργασιακές σχέσεις, υπερεργασία ή/και υποστελέχωση, ψευδείς εντυπώσεις για μεγάλο προσωπικό που απλά δεν υπάρχει. Εξάλλου, τι σημασία έχει να προβάλλονται οι συντάκτες αν δεν υπάρχει πρωτότυπο περιεχόμενο;