«Ανέκαθεν ψηφίζαμε Νάσο»

Ο υπουργός Επικρατείας και το πάλαι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Χριστόφορος Βερναρδάκης, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, όλες οι εκλογές του 2019, άρχισε να έχει ένα παρεμβατικότερο στίγμα στο Facebook. Κινητοποιείται, για παράδειγμα, υπέρ του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Αθηναίων, του Νάσου Ηλιόπουλου. Ελάχιστα μετά τις περίπου επίσημες ανακοινώσεις για την υποψηφιότητα, δημοσίευσε στις 23 Δεκεμβρίου αυτή την ενδιαφέρουσα ανάρτηση, που ξεκινά από μια ψευδοβιωματική αναφορά κατοίκων για να επιτεθεί στον Κωστή Μπακογιάννη, ίσως -ή προφανώς- τον βασικό αντίπαλο του Ηλιόπουλου, αν θυμηθούμε και την μάλλον τζούφια επίθεση της Αυγής για όσα συνέβησαν στον Άγιο Παντελεήμονα.

Τότε, λοιπόν

Η ανάρτηση είναι, λοιπόν, μια σκόπιμη ψευδοείδηση, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει πιστευτή· δεν χρειάζονται πολλοί και δεν χρειάζεται πολύ. Είναι στ’αλήθεια ένα δείγμα fake news (και fake και news) εάν δώσουμε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, αλλά ας αντισταθούμε σε έναν όρο που στην Ελλάδα και πέρα από αυτήν όλο και απονευρώνεται από κάθε νόημα.

Εδώ θα μπορούσαμε να πλέξουμε σενάρια για το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα των fake news και τι σχέση έχουν τα στελέχη του με αυτό· ή να θυμηθούμε τη λίγο παλαιότερη παραδοχή ότι ο Βερναρδάκης έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της ας πούμε δεξιάς δραστηριότητας στα social media - άραγε προσωπικό, επιστημονικό ή θεσμικό; Γενικά δεν είναι αυτό το θέμα. Είναι όμως η λογική της χαβαλεδοποίησης του πολιτικού λόγου -έστω και από ένα μισοαστείο-μισοσοβαρό ποστ στο Facebook- που είναι ένας από τους δρόμους προς τα fake news και ένα από τα μέσα για να υποσκάψεις την εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέσα ενημέρωσης και ίσως όχι μόνο σε αυτά.

Η περίπτωση του Ηλιόπουλου μάς φέρνει και σε κάτι άλλο που ακόμη παραμένει κάτω από το ραντάρ πολιτών και πολιτικών. Είναι μια επισήμανση από (έστω…) τον Θάνο Πλεύρη για το λήμμα της Βικιπαίδειας για τον Ηλιόπουλο. Λέει ότι στις 20 Δεκεμβρίου το λήμμα δεν ανέφερε κάτι για εργασιακή εμπειρία, πράγμα που αναιρέθηκε σε 20 λεπτά. Σημειωτέον ότι η πληροφορία είχε προστεθεί μόλις την προηγούμενη ημέρα για πρώτη φορά.

Για την ιστορία, και ο ίδιος ο Ηλιόπουλος στο Facebook έχει αναφερθεί στην εργασιακή του εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, αν και με μια κλασική συριζαϊκή/αριστερίστικη σύγχυση πολλών πραγμάτων σε ένα ποστ. Αλλά και πάλι για την ιστορία, η Βικιπαίδεια είναι ένα πεδίο παρεμβάσεων από τρίτα ενδιαφέρομενα μέρη, όπως πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, οι οποίες παρεμβάσεις μπορεί να περάσουν απαρατήρητες - όχι πολύ εύκολο, αλλά ούτε και εξ ορισμού απίθανο.

Στατιστικά επισκέψεων για το λήμμα Νάσος Ηλιόπουλος στη Βικιπαίδεια

Κρατάω, ωστόσο, εδώ από όλα αυτά το ότι ο ενδιαφερόμενος και καταγγέλλων χρήστης, αν κρίνουμε από το ιστορικό επεξεργασιών του, πιθανόν να έχει κάποια σχέση (υπαλληλική; πρόθυμου ενδιαφερόμενου;) με την ΓΓ Τύπου. Δείτε και τη φωτογραφία του Τζανακόπουλου εν ώρα εργασίας ανεβασμένη από τον χρήστη Webteam.ekprosopos που είναι ο ίδιος. Και ένα δεύτερο και πιο σημαντικό στοιχείο: αυτές οι αλλαγές έγιναν πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της υποψηφιότητας προετοιμάζοντας το έδαφος.