Πού είναι ένα κυνικό emoji όταν το χρειάζεσαι

Μερικές ημέρες, ειδησεογραφικά μιλώντας, δεν μοιάζει να γίνεται απολύτως τίποτα. Καμιά είδηση δεν μπορεί να περάσει το φράγμα της αδιαφορίας· γιατί δηλαδή να τη γράψει κανένας; Άλλες φορές δεν υπάρχει λόγος να γράψεις κάτι, πέρα από μια μηχανιστική τήρηση της δεοντολογίας. Και άλλοτε θες να γράψεις κάτι, αλλά πρέπει να καταπιέσεις και την τάση να προσθέσεις ένα ειρωνικό σχόλιο· ξανά είναι στη μέση αυτή η μηχανιστική δεοντολογία.

Ας φανταστούμε -ας ευχηθούμε ίσως- ότι υπάρχει ένα φίλτρο κυνισμού που θα προσθέτει αυτόματα ένα ειρωνικό, μηδενιστικό, ηττημένο σχόλιο στον τίτλο ή/και το περιεχόμενο της είδησης. Όχι κάτι απλώς ζαμανφού για τις γελοίες πτυχές της γελοίας επικαιρότητας, αλλά κάτι πιο σκληρό που θα απαξιώνει και θα χλευάζει ό,τι βρει, κάτι που θα βγάζει τον εσωτερικό πόνο του δημοσιογράφου/συντάκτη/πληκτρολόγου όταν αναγκάζεται για τo μεροκάματο να γράψει για άλλη μια φορά (για) ανοησίες· ανοησίες που εξάλλου σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διαβάσει κανένας.

Κάπως έτσι (πραγματικοί τίτλοι της 2ας Δεκεμβρίου 2018, με περιορισμένο ενδιαφέρον για τον μέσο αναγνώστη που θέλει πλέον μόνο αίμα, κυριολεκτικό και μεταφορικό):

  • Κοινωνικό μέρισμα 2018: Τα ποσά ανάλογα με το εισόδημα - Πώς θα πάρετε έως και 1.400 ευρώ → Ξανά οδηγίες χρήσης!
  • Αττική: 224 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ → Δελτίο τύπου με αδιάφορα στατιστικά για ένα σοβαρό πρόβλημα, do not enter.
  • «Μπουρλότο» Κουρτάκη και κατ’ επέκταση Μαρινάκη και Κυριάκου στην υποψηφιότητα Μπακογιάννη! → Κρατήθηκαν να μην γράψουν «Κούλη».
  • Περισσότεροι από 16.200 κεραυνοί κατεγράφησαν σε διάστημα 6 ημερών σε όλη τη χώρα → Ωραίο στατιστικό, αλλά ΝΙΜΒΥ.
  • Ρ. Σβίγκου: Μεγάλο λάθος της ΝΔ το να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς → Μεροκάματο με αδιάφορες δηλώσεις γιατί απλά είναι κομματικό στέλεχος (και εμείς κομματικό μέσο).
  • Η Κατερίνα Καινούργιου σχολιάζει κάτω από την ανάρτηση του Παναγιώτη Ραφαηλίδη για την απόλυση από το OPEN! → Trivialization της απόλυσης, survivor guilt, social media fodder.
  • Ολοκληρη η απολογία του γνωστού ενεχυροδανειστή → Δεοντολογία α λα κάρτ.
  • Washington Post: Που χάθηκαν τα παιδιά στην Ελλάδα → Ένα τεράστιο πρόβλημα δια της τεθλασμένης, από ξένο μέσο, γιατί εμείς δεν…

Δεν υπάρχει κυνικό/ειρωνικό emoji - ακόμα.

Dilbert και Dogbert